Praktische manieren om festival apps als marketingplatform te gebruiken
De sleutel tot succes ligt niet alleen in het gebruik van een platform, maar vooral in het strategisch inzetten van de beschikbare tools. Hier zijn de belangrijkste manieren om een festival app effectief te gebruiken om je ticketverkoop te stimuleren:
Retargeting van je community
Met een solide platform kun je een community opbouwen die het hele jaar door betrokken blijft bij je content. Dit betekent dat je je publiek kunt bereiken zodra je de voorregistratie en ticketverkoop start. In dit stadium ligt de focus vooral op het reactiveren van (potentiële) bezoekers uit voorgaande jaren.
Festival apps zijn hiervoor uitermate geschikt. Omdat ze ook na het evenement op het apparaat van de gebruiker blijven staan, kun je de interactie gaande houden. Je kunt dit doen door middel van pushmeldingen, die de ticketverkoop van volgend jaar aankondigen, of in-app content om gebruikers betrokken te houden. Ongeveer 20% van de gebruikers verwijdert de app na het evenement, dus de meesten blijven, met een gemiddelde Appic gebruiker die 3 jaar en 9 maanden actief blijft. Dit biedt een gouden kans om retargeting uit te voeren met goed getimede en relevante aanbiedingen.
Weeztix tip:
Houd mensen betrokken met content na het evenement, zoals prijsvragen, exclusieve toegang voor vroege vogels of zelfs een adventskalender met onthullingen van artiesten. Deze creatieve campagnes voorkomen dat de app wordt verwijderd en zorgen ervoor dat gebruikers betrokken blijven.
Gericht op specifieke steden of regio's
Bereik potentiële bezoekers in specifieke steden of regio's waar je evenement momenteel beperkt aanwezig is, maar groeipotentieel heeft. Bied ze een speciale introductieprijs, zodat ze je evenement gemakkelijker kunnen ontdekken. Door dit vroeg in je campagne te implementeren, kun je een lokale hype creëren en ambassadeurs aantrekken die de ticketverkoop verder zullen stimuleren.
Je kunt ook locatiegegevens gebruiken die je via je app hebt verzameld om beter te begrijpen waar je publiek vandaan komt en waar eventueel potentieel ligt. Als bepaalde gebieden voorafgaand aan het evenement veel interesse tonen, kun je overwegen om vervoersopties zoals pendelbussen aan te bieden om het gebruiksgemak en de conversie te bevorderen.
Jonger publiek bereiken
De meeste platforms zijn vooral populair onder jongere gebruikers; 48% van de gebruikers van Appic is tussen de 18 en 24 jaar oud. Deze groep bezoekt wellicht minder vaak een festival, vanwege de stijgende ticketprijzen, maar is wel altijd actief op zoek naar een unieke ervaring. Door gerichte aanbiedingen en promoties voor deze doelgroep aan te bieden, kun je nieuwe klanten aantrekken die bij een positieve ervaring kunnen uitgroeien tot trouwe bezoekers.
Festival apps spelen hierbij een cruciale rol. Met een publiek dat vooral op zijn mobieltje gericht is, is het belangrijk om alle informatie over het evenement, van tickets tot line-ups, op één plek samen te brengen.
Weeztix Tip:
Zet een ambassadeursprogramma op voor studenten waarbij ze gratis tickets krijgen als ze 10 tickets verkopen aan medestudenten; 'Bring-a-Friend'-kortingen van 15% voor groepen van 4+; of exclusieve flash sales die alleen via de app worden aangekondigd.
Strategische timing van promoties
Bij het lanceren van promoties is het kiezen van het juiste moment cruciaal. De ticketverkoop kent vaak pieken en dalen, zoals vlak na een faseovergang of op een dag dat het loon wordt uitbetaald. Tijdens lagere periodes kun je een platform gebruiken om speciale promoties uit te voeren en de belangstelling hoog te houden. Gebleken is dat promoties in minder drukke perioden de verkoop van tickets een impuls kunnen geven.
Apps geven je het voordeel dat je mensen direct kunt bereiken tijdens deze dips. Pushmeldingen over “laatste kans” aanbiedingen, upgrades of merchandise aanbiedingen kunnen direct de betrokkenheid weer aanwakkeren.
Het is belangrijk om promoties op het juiste moment te lanceren. De ticketverkoop varieert voortdurend, met pieken vlak na een faseovergang of rond de dag dat het loon wordt uitbetaald. Tijdens mindere periodes kunnen strategische promoties het momentum in stand houden. Uit gegevens blijkt dat goed getimede kortingen tijdens deze dips de totale ticketverkoop aanzienlijk verhogen.
Voorbeeld strategie
Hier is een strategie die relatief vaak wordt gebruikt door ongeveer 15% van onze organisatoren en die heeft geleid tot een conversiestijging van maar liefst 40% voor deze groep:
Zes maanden voor het evenement: pre-registratie, met een korting voor vroege vogels
Vier maanden voor het evenement: gerichte campagnes gericht op achterblijvende regio's
Drie maanden voor het evenement: begin met op jongeren gerichte promoties
6-8 weken voor het evenement: bied strategische kortingen aan tijdens verwachte verkoopdips
Vier weken voor het evenement: lanceer een laatste campagne met beperkte 'laatste kans' aanbiedingen
Meer informatie over deze aanbevolen strategieën voor organisatoren vind je op onze uitgebreide kennispagina Ticketverkoopstrategieën voor Evenementen.
Campagnes voor pre-registratie: hype creëren voordat de ticketverkoop begint
Een effectieve manier om in een vroeg stadium vast te stellen wie je publiek is, is door een pre-registratie campagne te voeren op Appic. Bij pre-registratie melden bezoekers zich van tevoren aan voor het evenement en krijgen ze vroeg toegang tot tickets. Degenen die zich vooraf registreren krijgen exclusieve toegang tot de ticketshop nog voor het grote publiek, waardoor ze hun tickets kunnen bemachtigen voordat de officiële verkoop begint.
Hier een voorbeeld van hoe je een pre-registratie campagne opzet:
Je kunt weggeefwedstrijden organiseren waarbij potentiële bezoekers kans maken op het winnen van een eerste ticket of een VIP-ervaring.
Deelnemers kunnen zich aanmelden voor updates via een nieuwsbrief, waardoor ze als eerste relevant nieuws kunnen ontvangen.
Retargeting via sociale media, niet-winnaars en lookalike doelgroepen worden later getarget met gepersonaliseerde advertenties via Appic en het Meta Business Account van de organisator.
Deze methoden zorgen voor een zeer betrokken publiek, waardoor de kans op ticketverkoop toeneemt zodra de verkoop daadwerkelijk van start gaat.
Je kunt meer info vinden over de voordelen van een pre-registratie en hoe je die opzet in onze blog.
Aanpassen aan het gedrag van de klant
Veel festivals merken dat tickets niet meer zo snel uitverkocht raken als vroeger. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de volgende:
Post-COVID, festivalgangers zijn selectiever en voorzichtiger geworden over welke evenementen ze bezoeken.
De prijzen van tickets stijgen door inflatie, het veelal jongere publiek, met vaak een lager inkomen, kan deze prijsstijgingen moeilijker bijbenen. Je kunt dit tegengaan door exclusieve kortingen aan te bieden die zijn afgestemd op een jong publiek of op studenten.
Festivals zien een lagere opkomst van bezoekers die van verder weg komen. Dit komt waarschijnlijk doordat de hogere reiskosten een barrière vormen. Je kunt dit ondervangen door speciale in-app kortingen en promoties aan te bieden aan ticketkopers die van verder weg komen.
Weeztix tip:
Uit de praktijk is gebleken dat kortingen op basis van afstand zeer effectief kunnen zijn. Bezoekers die van meer dan 60 km kwamen en een korting van 50% kregen, zorgden voor een gemiddelde stijging van 30% in het aantal bezoekers dat van ver moest komen, en droegen ondanks de korting bij aan een hogere totale opbrengst.